نحوه تعویض سنسور اکسیژن
۲۲
مرداد

آموزش نحوه تعویض سنسور اکسیژن

به منظور کاهش آلودگی و کمک به موتورهای احتراق داخلی بنزینی تمیزتر و کارآمدتر، استفاده از سیستم های آلایندگی در خودروهای تولید شده در دهه های 70 و 80 میلادی اجباری شد.

این سیستم شامل سنسورهایی است که سطح اکسیژن در گازهای خروجی اگزوز را کنترل می کند تا به تعیین میزان تمیزی موتور کمک کند، بنابراین به ECM اجازه می دهد تا متغیرها را به جهت بهینه سازی عملکرد و انتشار گازهای گلخانه ای تنظیم کند. این سنسورها به عنوان سنسورهای لامبدا یا اکسیژن شناخته می شوند و در لوله اگزوز یا منیفولد نصب می شوند.

سنسورهای لامبدا

محیطی که سنسورهای اکسیژن نصب می‌ شوند بسیار محیط های خشنی هستند و در محیط دمای معمولی حدود 600 درجه فارنهایت و گازهای خورنده که دائماً از نوک سنسور عبور می ‌کنند، قرار دارند. آنها بعد از چندین سال استفاده مستعد خرابی هستند و بسته به آنچه رانندگی می کنید، هر سنسور هزینه متفاوتی دارد، اگرچه تعداد کمی از آنها نیز ممکن است هزینه بسیار بیشتری داشته باشند.

اگر نیاز به تعویض سنسور اکسیژن دارید، این مقاله به شما کمک می کند تا بفهمید چه نوع سنسوری دارید، چه زمانی آن را تعویض کنید و چگونه قطعه را تعویض کنید. در اینجا همه آن چیزی که باید بدانید آورده شده است.

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

انواع سنسورهای اکسیژن

انواع مختلفی از سنسورهای اکسیژن وجود دارد که معمولاً در وسایل نقلیه مدرن مورد استفاده قرار می ‌گیرند که شامل سنسورهای گرم، گرم نشده، بالادست و پایین دست می ‌شود.

سنسورهای اکسیژن گرم

رایج ترین نوع سنسور اکسیژن، سنسور اکسیژن گرم می باشد. همانطور که از نام آن پیداست، این سنسور دارای یک عنصر گرمایش داخلی است که به آن اجازه می دهد تا به سرعت به دمای کار خود برسد و آن را حفظ کند. با انجام این کار، می تواند به طور دقیق محتوای اکسیژن در گاز خروجی را اندازه گیری کند، که برای تعیین مخلوط هوا / سوخت با هوای بیرون مقایسه شود.

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

سنسورهای اکسیژن گرم نشده

حسگرهای اکسیژن گرم نشده، همانطور که از نام آن پیداست، عنصر گرمایش داخلی ندارند. در عوض، آنها به گازهای داغ اگزوز متکی هستند تا آنها را به دمای عملیاتی برسانند و اگر آن  گرم نشده معمولاً در وسایل نقلیه قدیمی یا در وسایل نقلیه با موتورهای گریسی مانند موتورهای دیزل یافت می شوند.

سنسورهای اکسیژن بالا دست

این وسیله میزان اکسیژن گاز خروجی را قبل از ورود به مبدل کاتالیزوری اندازه گیری می کنند. با انجام این کار، اطلاعات ارزشمندی در مورد مخلوط هوا/سوخت در گازهای خروجی خام ارائه می ‌کند و به رایانه خودرو اجازه می ‌دهد تا بر اساس آن تنظیم شود. این دستگاه معمولاً روی منیفولد اگزوز یا درست قبل از مبدل کاتالیزوری قرار دارند و معمولاً حسگرهای گرم شونده هستند.

سنسورهای اکسیژن پایین دست

سنسورهای اکسیژن پایین دست معمولاً در پایین دست مبدل کاتالیزوری یافت می شوند و خوانش ثانویه محتوای اکسیژن گاز خروجی را ارائه می دهند. این به رایانه خودرو اجازه می دهد تا میزان تأثیر مبدل کاتالیزوری در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای مضر را بررسی کند. سنسورهای پایین دست اکسیژن معمولاً گرم نمی شوند.

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

زمان تعویض سنسور اکسیژن

یک سنسور معیوب یا نادرست می تواند منجر به مشکلات مختلفی در خودرو شما شود. مهم است که از علائم خرابی سنسور اکسیژن آگاه باشید تا بتوانید در اسرع وقت آن را تعویض کنید. در اینجا برخی از علائم رایج آورده شده است که نشان می دهد سنسور اکسیژن شما ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد:

  • چراغ موتور را بررسی کنید. یکی از رایج ‌ترین نشانه‌ های خرابی حسگر اکسیژن زمانی است که چراغ چک موتور روی داشبورد شما روشن می ‌شود و می ‌تواند به دلیل مشکلات مختلفی باشد.
  • کاهش بهره وری سوخت. یک سنسور اکسیژن خراب می تواند باعث شود موتور شما به شدت کار کند، به این معنی که بیش از نیاز خود سوخت مصرف می کند. این نه تنها باعث کاهش بهره وری سوخت شما می شود، بلکه باعث افزایش آلاینده ها می شود و باعث می شود وسیله نقلیه شما آلودگی بیشتری تولید کند.
  • اگر متوجه شدید که موتور شما تقریباً در حالت آرام کار می کند یا به طور مکرر از کار می افتد، ممکن است به دلیل سنسور اکسیژن معیوب باشد زیرا ترکیب نادرست هوا/سوخت می تواند باعث شود که موتور شما خاموش شود یا بد کار کند.
  • عملکرد ضعیف. سنسور اکسیژن معیوب می تواند منجر به عملکرد ضعیف موتور، از جمله شتاب ضعیف و کاهش قدرت شود. این به این دلیل است که موتور ترکیب صحیح هوا/سوخت را دریافت نمی ‌کند، که می ‌تواند باعث شود که موتور بیش از نیازش کار کند.

مقابله سریع با مشکل سنسور اکسیژن خراب بسیار مهم است، در غیر این صورت، این پتانسیل را دارد که به قطعات دیگر مانند مبدل کاتالیزوری آسیب برساند و زمان و هزینه بیشتری روی دست شما بگذارد.

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

تعویض سنسور اکسیژن ممکن است کار پیچیده ای به نظر برسد، اما با ابزارهای مناسب و کمی دانش، این کاری است که تقریبا هر کسی می تواند در گاراژ خود انجام دهد. در اینجا مراحل کلی برای تعویض سنسور اکسیژن آورده شده است.

  1. سنسور اکسیژن را بیابید

اولین قدم این است که سنسور اکسیژنی را که باید تعویض کنید، پیدا کنید. اکثر وسایل نقلیه مدرن حداقل دو سنسور اکسیژن دارند، یکی بالادست و دیگری پایین دست مبدل کاتالیزوری. حتماً دوبار بررسی کنید که مورد مناسب را خریداری کرده اید.

  1. سنسور اکسیژن قدیمی را جدا کنید

هنگامی که سنسور اکسیژن را پیدا کردید، باید آن را جدا کنید. این کار می ‌تواند چالش ‌برانگیزترین بخش کار باشد، زیرا سنسورهای اکسیژن ممکن است خورده شوند و برداشتن آنها دشوار باشد. برای برداشتن سنسور باید از آچار یا سوکت مخصوص سنسور اکسیژن استفاده کنید. مراقب باشید در حین برداشتن به سیم کشی سنسور آسیبی وارد نشود.

  1. سنسور اکسیژن جدید را نصب کنید

با حذف سنسور اکسیژن قدیمی، زمان نصب سنسور جدید فرا رسیده است. دقت کنید که سنسور جدید را دقیقاً در همان مکان و جهت سنسور قدیمی نصب کنید. باید سنسور اکسیژن جدید را با تنظیمات گشتاور توصیه شده سازنده مطابقت دهید.

  1. سیم کشی را دوباره وصل کنید

هنگامی که سنسور اکسیژن جدید در جای خود قرار گرفت، سیم کشی را دوباره وصل کنید. اطمینان حاصل کنید که اتصالات محکم و ایمن هستند و سیم کشی به درستی انجام شده است.

  1. ریشه مشکل را از بین ببرید

پس از نصب سنسور اکسیژن جدید، باید ریشه مشکل را از بین ببرید. می توانید این کار را با جدا کردن باتری برای چند دقیقه یا استفاده از ابزار اسکن انجام دهید. این کار کامپیوتر خودرو را بازنشانی می کند و به آن اجازه می دهد تا شروع به جمع آوری داده های جدید از سنسور اکسیژن جدید کند.

اگر پس از تعمیر همچنان کد مشکل مربوط به سنسور اکسیژن وجود دارد، ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد و ممکن است باعث خوانش خارج از محدوده طبیعی شود. تشخیص بیشتر برای ردیابی علائم تا ریشه ضروری است.

اگر سنسور اکسیژن خود را تعویض نکنم چه اتفاقی می افتد؟

معمولاً چراغ چک موتور شما تا زمانی که تعمیر نشود روشن می‌ ماند. همچنین می ‌تواند باعث مشکلات مربوط به انتشار گازهای گلخانه ‌ای شود، در بررسی هوا/اکسیژن با شکست مواجه خواهید شد و در بسیاری از موارد بیش از حد لازم سوخت خواهید سوزاند.

نحوه تعویض سنسور اکسیژن

تعویض سنسور اکسیژن چقدر طول می کشد؟

این به سطح مهارت شما و پیچیدگی طراحی وسیله نقلیه شما بستگی دارد. یک یا دو ساعت به هر سنسور اکسیژن اختصاص دهید.

آیا سنسور اکسیژن معیوب می تواند باعث روشن شدن چراغ چک موتور شود؟

بله قطعا. اگر خوانش سنسور اکسیژن خارج از محدوده طبیعی باشد، چراغ چک موتور روشن می شود.

هزینه تعویض سنسور اکسیژن چقدر است؟

بسته به ماشین بسیار متفاوت است.

آیا خودم می توانم سنسور اکسیژن را تعویض کنم؟

ممکن است. بله با ابزارهای رایج و کمی زمان، می توانید حسگرهای اکسیژن خود را تعویض کنید. اگر نمی توانید، خودرو را به مکانیکی ببرید تا کار را انجام دهد.